a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
Image Alt

Voor kinderen

Voor kinderen

Wat fijn dat jij meer wilt weten over vzw Goudhaantjes!

Hier vind je informatie over Goudhaantjes: kan iedereen zomaar een Goudhaantje worden? Of heb je daar speciale talenten voor nodig? Wat is een Fonkeldag eigenlijk? Ook vind je hier informatie die je kan gebruiken voor een spreekbeurt op school over vzw Goudhaantjes, maar ook handige tips als je met je klasgenootjes of vriendjes en vriendinnetjes een actie wilt organiseren voor Goudhaantjes.

Je bent ALTIJD welkom op ons kantoor in Wilrijk (dat ligt heel kort bij Antwerpen) om je ideeën en vragen persoonlijk te komen bespreken. Wij hebben toevallig heel lekkere chocomelk in huis.

Bel of mail ons:

Bellen mag naar +32 (0) 475 24 88 99 of e-mailen naar hallo@goudhaantjes.be

 

Wat zijn Goudhaantjes?

“Goudhaantjes” wordt gebruikt voor jonge  die een bijzonder talent hebben. Dat zijn kinderen met een handicap of kinderen die ziek zijn zeker ook. Deze kinderen hebben een gouden talent dat een beetje verborgen zit onder hun handicap of achter hun ziekte. Jammer he, dat we eerst de ziekte of handicap zien, en dan pas het talent? Dat vinden wij bij Goudhaantjes ook. Dus doen we er alles aan om de supertalenten die onze haantjes onder hun veren hebben naar boven te halen. Dat doen we samen met andere kinderen en met hun familie.

Wij, bij vzw Goudhaantjes moedigen hen aan om het gouden haantje in zichzelf te ontdekken, en samen met hun familie en andere kinderen boven zichzelf uit te stijgen,  ondanks ziekte of handicap.

Wie zijn Goudhaantjes? En kan ik er zelf één worden?

Vzw Goudhaantjes is een heel speciale vereniging in Antwerpen, waar kinderen die gehandicapt of heel lang ziek zijn samen met hun papa, mama, broertjes en zusjes een dagje kunnen komen genieten. En daarna mogen ze dat nog heel lang samen met onze vereniging blijven doen. Die kinderen, dat noemen wij onze Goudhaantjes.

Ons Goudhaantjes-team verzorgt Fonkeltrajecten voor Goudhaantjesgezinnen. Een Fonkeltraject bestaat uit Fonkeldagen, Fonkelprojecten en Fonkelambassadeurs.

Wat zijn Fonkeldagen? Dat zijn heel bijzondere dagen voor onze heel bijzonder Goudhaantjes. Die naam hebben we speciaal bedacht om het gouden vonkje in onze speciale kids aan te steken. Door veel verdriet en pijn is dat vonkje soms iets minder hard gaan branden. Wij willen dat opnieuw aanwakkeren. We gaan tijdens dit Fonkeltraject samen op zoek naar de fijnste, tofste talenten van onze Goudhaantjes. Die talenten laten we tijdens onze gezamenlijke reis heerlijk fonkelen. Dit doet het Goudhaantjes team om het hele gezin weer te laten stralen en ze energie en veerkracht te geven, zodat ze er samen weer tegenaan kunnen. Het Goudhaantje krijgt meer zelfvertrouwen en ervaart dat met het zijn/haar talenten heel mooie dingen kan laten zien.

 

 

Waarom en voor wie is Goudhaantjes er?
Waarom zijn er Fonkeldagen nodig?

Omdat je wel ontzettend veel pech hebt als je erg gehandicapt of ziek bent. Ziek of gehandicapt zijn is niet leuk. En dan kun je niet veel. Bijvoorbeeld ook niet zomaar met je familie een dagje erop uit gaan. Dat is moeilijk te regelen. Sommige zieke kinderen moeten bijvoorbeeld vaak naar het ziekenhuis of naar een speciale dokter. Dan wil je wel eens ergens heen zonder dokters met witte jassen en vervelende onderzoeken en spuiten. En in het ziekenhuis mis je natuurlijk je familie.

Maar voor de broertjes en zusjes van zo’n Goudhaantje is het ook niet leuk, want die kunnen daardoor vaak een heleboel dingen niet. Bijvoorbeeld omdat de papa’s en mama’s mee moeten naar het ziekenhuis. Heel soms krijgen ze minder aandacht. En ze missen hun broer of zus. Dus dan is het juist heel erg leuk als je een keer hele toffe dingen kunt doen.

Een Fonkeldag en Fonkelproject is heel erg speciaal, het is nergens te koop. En vooral omdat je dan even kunt vergeten dat je in een vervelende toestand zit. Bovendien brengen we al wat je goed kan helemaal in de spotlight. Zodat je dat ook weer even kan benadrukken. En niet zomaar eventjes, maar liefst elke dag opnieuw. Het begint met een fijne herinnering, maar waar het eindigt bepalen we helemaal zelf.

Het is speciaal voor gezinnen met kinderen die langdurig ziek of gehandicapt zijn. Het kind dat zo’n ziekte of handicap heeft mag gratis komen mee fonkelen tijdens een Fonkeldag samen met zijn of haar papa, mama, broertjes en zusjes of zelfs een oma die alle dagen voor hen klaarstaat. Die mogen allemaal mee, want het is voor het hele gezin bedoeld!

Als je het allemaal hoort hoe leuk het is, zou je er zelf wel een dagje naar toe willen. Maar eigenlijk moet je blij zijn dat je er niet naar toe gaat. Want dat zou betekenen dat je zelf gehandicapt of heel ziek bent, of je broertje of zusje. En dat is helemaal niet leuk! Gezond zijn is toch het fijnste wat er is. Maar voor kinderen die de pech hebben dat ze erg ziek of gehandicapt zijn is het fijn dat ze naar vzw Goudhaantjes kunnen om het ziek-zijn, het anders-zijn even te vergeten. En ook te laten zien welke mooie talenten ze in zich hebben.

Hoe kunnen Goudhaantjes gezinnen weten dat ze mee mogen komen fonkelen?

  • De ouders van een heel erg ziek of gehandicapt kind dat in aanmerking komt voor een Fonkelavontuur worden hierover aangesproken door de dokters of pedagogische medewerkers van het ziekenhuis waar het kind langdurig onder behandeling is. Onze eerste samenwerkingspartner is de kinderafdeling van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Daar komen binnenkort nog heel wat ziekenhuizen bij. Wanneer de ouders en hun kind zich willen aanmelden vullen zij een ‘aanmeldformulier’ in. Dat is een document waar ze allerlei informatie invullen. De dokter moet wel even helpen bij het invullen (vooral over de ziekte natuurlijk).Je moet je voorstellen dat het over kinderen gaat die echt heel erg ziek zijn. Dus niet als iemand twee weken griep heeft of een been breekt. Dat is ook erg vervelend. Maar de kinderen die naar vzw Goudhaantjes komen zijn nog veel zieker. Daarom moeten we ook heel goed kijken wat er voor de kinderen misschien wel gevaarlijk is of zelfs helemaal niet mag. Ze moeten van te voren dus heel veel weten en vragen.
  • Het enige wat ze niet hoeven te weten, en wat niet belangrijk is, dat is of het gezin wel genoeg geld heeft om op Fonkelstartdag te kunnen. Want voor de families die uitgenodigd worden, is dit helemaal gratis. Hoeveel geld ze ook zouden willen betalen…een Fonkelavontuur bij Goudhaantjes is niet te koop.
  • Als het formulier ingevuld is dan wordt het digitaal (met de computer) opgestuurd naar onze vereniging.

Samen aan de slag voor Goudhaantjes

Houd je spreekbeurt over Goudhaantjes

Vind jij ‘Goudhaantjes’ ook zo’n mooi onderwerp voor een spreekbeurt? Wij ook. Daarom hebben wij je een beetje geholpen. We hebben een spreekbeurt pakket samengesteld met daarin alle mogelijke informatie over Goudhaantjes.  Lees het maar eens door. Daarna kun je aan de slag met je eigen spreekbeurt.

Vind je het erg spannend om je verhaal voor de hele klas te vertellen? Bedenk dan maar dat wij  van vzw Goudhaantjes – het superstoer vinden dat jij je spreekbeurt over dit onderwerp doet! Plus wij vinden het heel erg goed dat er nog meer kinderen het verhaal van vzw Goudhaantjes horen. Dus eigenlijk help je ons!

Zijn er leuke acties waaraan iedereen kan meehelpen?

JA! Een leuke actie waaraan iedereen kan meedoen is de recycleer-actie: alle oude gsm’s en inktpatronen kunnen opnieuw worden gebruikt. Vzw Goudhaantjes helpt hierbij en krijgt voor elke ingezamelde gsm of inktpatroon een mooi bedrag. Help jij mee? Vraag je inzamel-promotiemateriaal aan en doe mee!

Heb je nog een spannend idee voor een actie? Laat het weten aan het Goudhaantjes team en we gaan er samen mee aan de slag.

Zoveel mogelijk kinderen laten meefonkelen tijdens inclusieve projecten

We willen zoveel mogelijk kinderen laten meefonkelen met onze Goudhaantjes! Wil je dat alleen doen? Met je vrienden? Met je sportclub? Het kan allemaal!
Samen sporten, op avontuur gaan, dansen, goochelen, paardrijden, optreden, zingen,  ….
Heb je zelf een fonkelend idee? Of wil je samen met ons kijken wat we kunnen organiseren?

Bel of mail ons:

Bellen mag naar +32 (0) 475 24 88 99 of e-mailen naar hallo@goudhaantjes.be

Share
Share